titanic - del 3

DE SISTA MINUTERNA:

02.00 är vattnet endast 3 m under promenaddäcket.

Klockan 02.05 steg den sista livbåten ner i vattnet. Nu var det endast 15 minuter kvar tills Titanic skulle försvinna. Efter att den sista livbåten steg ner i vattnet befann sig ca 1500 personer kvar på båten.

klockan 02.10 stod aktern fortfarande upp. Då gick Kapten Smith och sa åt telegrafisterna ''Gossar, ni har gjort er plikt helt och fullt. Ni kan inte göra mera. Överge hytten. Nu svarar varje man för sig själv.''. Aktern började nu resa sig.

02.17 skickade Titanic sin sista nödsignal. Titanic blev det första skeppet att använda den nya signalen SOS. Vid den här tiden stod nästan allt folk som var kvar på båten vid relingen.

02.18 blinkade skeppets ljus till och försvann helt och hållet. Tillslut gick gick skrovet itu och det hördes ett enormt brak samtidigt som man hörde ljudet från alla lösa föremål som ramlade omkring inne i skeppet. När aktern sjönk hoppade de flesta vid relingen ner i vattnet.

klockan 02.20 började aktern luta tills den slutligen nästan stod rakt upp i vattnet. Där stod den en stund nästan helt stilla som en kork tills den slutligen sjönk ner under vattenytan.
Först blev det helt tyst. Sen kom ljudet av ca 1500 människor som låg i vattnet. Nästan alla dom 1500 människor som omkom katastrofen var fortfarande vid liv när Titanic försvann ner i vattnet. De låg nu i det iskalla vattnet och kunde bara vänta på att drunka. Passagerarna i livbåtarna vågade inte åka tillbaka till dom döende passagerarna för dom var rädda att dom själva skulle dras ner i vattnet. De satt bara och lyssnade på de döendes skrik. Totalt räddades endast tre av de  människor som låg i vattnet. Det var femte styrman Harold Lowe i livbåt nr 14 som bestämde att de skulle ro tillbaka och rädda så många de kunde. 
Nu har det gått så lång tid att de flesta i vattnet var döda. Livbåten rodde efter flera skrik, men flera gånger var personen död innan de hann dit.

en överlevande berättar ''ljudet av de drunknande går inte att beskriva. Det är ohyggligt. Tystnaden efter är fruktansvärd. Med den är det som om allt står stilla.''


klockan 08.30 plockas den sista livbåten upp , nr 12. 


© Titanic Norden

Kommentarer
Postat av: Agnes K.

vrf skriver du om Ttanic?!

2009-04-15 @ 15:30:06

Kommentera inlägget här:
(Kommetarer som visas vara stötande mot mig eller andra raderas)
Ditt Namn:
Spara Dina Uppgifter?

E-mailadress: (publiceras ej)

Adressen till din hemsida eller blogg:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0