titanic - del 1

jag läste nyss sofia bengtssons blogg och hon skrev att natten till idag var det 97 år sedan tiianic förliste. Och jag är en utav dom som älskar titanic. Så jag tänkte skapa ett litet inlägg om båten.

BILJETTERNA:
en biljett i tredje klass kostade 181 kr, vilket kan räknas om till ca 6000 kr idag. I andra klass kostade dom 320 kr, ca 11000 kr idag. I första klass kostade de dyraste biljetterna ca 16000 kr vilket kan räknas om till en halv miljon kronor idag.

STORLEKEN:
Titanic var otroligt stor. Genom historien hade man aldrig sett något liknande. Skeppet var lika långt som 4 stadskvarter. De var 11 våningar högt och hade 9 däck.Tusentals arbetare hade arbetat med byggandet av skeppet och kostnaden blev totalt 60 miljoner kr vilket kan räknas om till ca 4 miljarder kr idag.
Titanic var 269m långt, 28m brett och 53m högt. Utan lass vägde det 46000 ton.

KOLLISIONEN:
Söndagen den 14 April var en perfekt dag. Himlen var helt blå och det var vindstilla. 23.05 fick telegrafisten på Titanic ett telegram från telegrafisten på californian. Californian hade haft samma kurs som Titanic hela resan och låg nu endast 10 sjömil därifrån. I telegrammet stog det:
''Vi har stoppat och är omgivna av is.''
            Telegrafisten på Titanic svarade:
                       ''håll tyst. Jag är upptagen. Jag arbetar.''

Telegrafisten på Californian valde då att stänga av sin radio och lägga av för natten. Klockan var då 23.30.

Strax före 23.40 på natten upptäckte utkiken Fredrick Fleet på Titanic ett svart föremål föröver. Den natten var det ingen måne och att det var vindstilla gjorde att man inte hörde vågorna som slog emot isberget. Utkiken ringde till besättningen på kommandobryggan. VId den här tiden gjorde Titanic 20,5 knop. William Murdoch som var förste styrman gav order om att slå i back, men det var försent.

Klockan 23.40 exakt 37 sekunder efter man börjat svänga så kolliderade skeppets högra sida med isberget. Det hördes ett våldsamt brakande när isberget skrapade mot skeppet.Folk som sov gick för att ta reda på vad som hänt. Skadan kanske inte var så stor, men troligtsvis så förstördes plåtarna och revs isär så vatten strömmade in.

Ca. 24.00 skickade Kapten Smith ut nödsignalen CQD ett dussintal gånger. Han skickade även ut signalen MGY som var Titanics egna. Alla skeppen hade på den tiden en egen så att man snabbt skulle förstå vem man kommunicerade med. Titanics nödsignal besvarades nästan på en gång utav det tyska skeppet Frankfurt och inte långt senare av skeppssvaret Cunards skepp Carpathia. Carpathia var endast 58 skömil ifrån, varför man genast vände i full hastighet mot Titanic. Carpathia hade dock en topphastighet på 20 knop så det skulle ta fyra timmar innan hon nådde Titanic.

Klockan 00.05 fick besättningen order om att göra i ordning livbåtar. För att inte panik skulle bryta ut lät man orkestern spela musik.

Klockan 00.20 översvämmas matrosernas hytter 14m ovanför kölen på E-Däck.

00.25 börjar folk gå ner i livbåt nr 7. Till en början släpptes inte tredjeklassarna upp. Man gjorde vissa undantag för familjer med spädbarn, men det var dom rikaste som prioriterades. Chansen för tredjeklassarna var mycket liten och totalt överlevde 25%. En anledning var också för att tredjeklassarna bodde längst ner i skeppet och hade en lång väg upp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:
(Kommetarer som visas vara stötande mot mig eller andra raderas)
Ditt Namn:
Spara Dina Uppgifter?

E-mailadress: (publiceras ej)

Adressen till din hemsida eller blogg:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0